17.05.2018. / 14:44h Crna hronika - 10 posto stanovništva ugroženo

U RS-u od mina stradale 232 osobe

U RS-u od mina stradale 232 osobe
U Republici Srpskoj (RS) minama je zagađena površina od 243,49 km2 ili jedan posto od ukupne površine, gdje je 10 posto stanovništva i dalje ugroženo.

Do ove godine od mina u ovom bh. entitetu smrtno su stradale 232 osobe, saopćeno je danas nakon sjednice entitetske vlade, na kojoj je razmatrana Informacija o površinama šuma i šumskog zemljišta zagađenih minsko-eksplozivnim sredstvima iz proteklog rata.
 
Zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i javno preduzeće "Šume RS-a“ a.d. Sokolac da obezbijede nabavku mašine i opreme za deminiranje šuma i šumskog zemljišta.
 
-Sa zaostacima minsko-eksplozivnih sredstava iz proteklih ratnih dešavanja sa početka 90-ih godina, društvo BiH se suočava i danas, iako je od završetka ratnih dešavanja prošlo više od 23 godine – saopćeno je iz entitetske vlade.
 
Zvanično se procjenjuje da je u Bosni i Hercegovini minama zagađena površina 1.118,66 km2 ili 2,2 posto ukupne površine.
 
Procjenjuje se da je 14 posto bh. stanovništva i dalje suočeno s problemom mina.
 
Na području BiH od završetka rata do 2016. godine smrtno je stradalo 612 osoba.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!