17.05.2018. / 16:09h BiH - Sjednica PD PSBiH

Đonlagić: U BiH kompleksno stanje u visokom obrazovanju

Đonlagić: U BiH kompleksno stanje u visokom obrazovanju
Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Đonlagić kazao je danas na sjednici tog doma da je stanje u visokom obrazovanju haotično budući da postoji osam državnih i 18 privatnih univerziteta.

Tokom rasprave u prvom čitanju o Prijedlog zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH koje je Đonlagić predložio, pročitao je nekoliko naslova bh. novina koji se tiču obrazovanja zaključujući da je o tom pitanju situacija u BiH vrlo kompleksna te da se o tome mora početi razgovarati.
 
Namjera mu je, dodao je, učiniti određene korake kako bi se sistem obrazovanja unaprijedio, a da pri tome nije nigdje još apostrofirao evidentan problem sve manjeg broja studenata na univerzitetima.
 
Iako je iznio mišljenje da zakon neće dobiti podršku poslanika napomenuo je da će se morati otvoriti rasprava o ovom pitanju jer je ocijenio da je kvalitetno obrazovanje jedna od ključnih stvari koja se mora osigurati bh. građanima, a ono je sada narušeno.
 
Poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović najavio je da će podržati zakon, ali je upozorio i na veliki broj diploma koje su dobijene za nekoliko mjeseci.
 
Da ništa protiv tog zakona nema, kazao je danas poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović, ali je upozorio da je na taj zakon negativno mišljenje dostavila i Agencija za visoko obrazovanje BiH.
 
Poslanik SBB-a Damir Arnaut istaknuo je da postoje tri negativna mišljenja o zakonu koji predlaže jedna od najostvarenijih ličnosti u oblasti visokog obrazovanja, a jedini cilj mu je poboljšanje stanje u visokom obrazovanju.
 
Referirao se na mišljenje Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske te Agencije za osiguranje kvaliteta u kojima se kaže da se tim zakonom ne bi postigli ciljevi navedeni u obrazloženju zakona, a to je podizanje kvaliteta visokog obrazovanja.
 
Sporno je za njega da sve tri institucije imaju isto mišljenje te je upitao kako će ministar civilnih poslova Adil Osmanović zaštititi pravo na bosanski jezik povratnika u Republiku Srpskoj kada ima isto mišljenje kao ministar prosvjete RS-a Dane Malešević o nekim drugim stvarima.
 
O tom zakonu u prvom čitanju, koji je u prvobitnoj komisijskoj fazi dobio negativno mišljenje, poslanici će se izjašnjavati na kraju sjednice nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda sjednice.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!