19.05.2018. / 23:00h BiH - Anel Kljako za Vijesti.ba

Lasić je, uz prećutnu saglasnost SDA, nelegalno na čelu MUP-a

Lasić je, uz prećutnu saglasnost SDA, nelegalno na čelu MUP-a
Iija Lasić, nezakonito imenovani komesar HNK-a koji je jučer saslušan u SIPA zbog blokade konvoja sa migrantima, već šest mjeseci boravi na toj funkciji potpuno protuzakonito. Šta po tome pitanju treba da rade Vlada i Skupština HNK i da li je na sceni neki prećutni dogovor vladajućih stranaka u HNK za Vijesti.ba govorio je Anel Kljako predsjednik Gradskog odbora SBB-a Mostar.

Kljako je podsjetio da je pri formiranju koalicijskog sporazuma između SDA i HDZ u HNK, SDA obećala da će pitanje policijskog komesara biti riješeno na način da komesar bude iz reda bošnjačkog naroda.

"Danas vidimo da se to nije desilo, Ministar finansija iz SDA donio je odluku da se ne isplaćuje plata komesaru nakon odluke kantonalnog suda. Sada je velika odgovornost na Vladi HNK koja ovo pitanje mora riješiti, i koju čine ministri iz SDA i HDZ. Međutim, očito da je da postoji prećutni dogovor i da Lasić ostane na poziciji komesara", kazao je Kljako za Vijesti.ba.

Sa druge starne, dodaje Kljako, odgovornost je i na Skupštini Hercegovačko - neretvanskog kantona koja se ne sastaje već duži vremenski period.

"Mislim da bi na sljedećoj skupštini ovo pitanje moralo biti delegirano i da se o njemu mora razgovarati", kazao je.

Kljako naglašava da je Sud donio odluku da je Lasić nelegalno na funkciji, i da je prekršena procedura prilikom izbora komesara. Jedan od kandidata je utvrdio da su napravljene proceduralne greške i sada bi Općinski Sud trebao da donese odluku o izvršenju na osnovu koje bi se krenulo u dalju proceduru.

"Ja zaista smatram da je on nelegalan, da Vlada mora poduzeti korake da se krene u proceduru izbora komesara", zaključio je.


(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak