21.05.2018. / 20:00h Intervjui - Predsjednik SBiH za Vijesti.ba

Jerlagić o skupu Erdogana, dugu iz Srbije, Čovićevom planu B

Jerlagić o skupu Erdogana, dugu iz Srbije, Čovićevom planu B
Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić u intervjuu za Vijesti.ba govorio je o posjeti i skupu predsjednika Truske Redžepa Taipa Erdogana u Sarajevu, porukama koje su upućene, najavljenim projektima, milijardama KM koje Srbija duguje BiH, ali i odnosima sa Hrvatskom te planu B lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

- Kako ste Vi vidjeli jučerašnje poruke nakon posjete predsjednika Turske. Sa jedne strane izražena je podrška NATO putu BiH, rečeno je da Turska nikada neće ostaviti BIH samu na tome putu, ali sa druge strane bilo je i drugačijih poruka posebno na skupu u Zetri?

JERLAGIĆ: Gospodin Erdogan je veliki državnik, predsjednik velike države koja je prijatelj Bosne i Hercegovine, i dobrodošao je u Bosnu i Hercegovinu. Dobrodošle su poruke podrške BiH na putu prema NATO-u, jer to je put stabilnosti kompletnog regiona, i put za velike investicije, jer bez NATO kišobrana nema ni velikih investicija. Danas 24 sata nakon što je pala zavjesa na taj veliki skup, možemo reći da je bila velika pompa, veliki promet, ali mala zarada. Puno šansi, a čini mi se da rezultat kao da je nula - nula.

- Najavljeni su projekti izgradnje brze ceste, potpisano je i Pismo namjere, međutim to već odavno slušamo, a nema realizacije.

- JERLAGIĆ: Mi smo kao stranka reagovali, jer dugo vremena se spominju neka pisma namjere, spisak nekih lijepih želja, ali to treba posmatrati sa dvije tačke. Prije svega davno su počeli razgovori u Srbiji, kako da Srbija riješi povezivanje svog istočnog dijela, da se od Kragujevca kroz Šumadiju, prema Crnoj Gori i Jadranskom moru uradi nešto što nije urađeno u zadnjih 70 godina, a onda bi to zakačilo i dio Sarajevo - Beograd, ustvari krak od Zlatibora prema Sarajevu. Za ljude iz struke jasno je da je to nerentabilno i preskupa trasa za mali broj vozila. Sa druge strane, ako želimo razvijati Bosnu i Hercegovinu onda treba da razmišljamo da uvežemo tri velika centra, a to su Sarajevo, Tuzla, Bijeljina i to je najisplativija dionica kada je u pitanju povezivanje Sarajeva i Beograda. Treća stvar ovdje se počelo pominjati da će to biti neki grant, a vrlo dobro znamo da toga nema, da je to kredit koji će plaćati naša djeca, ali ako se već zadužujemo da onda razvijamo svoju državu, a ne susjedne.

- Kakav je u tome smislu odnos BiH prema susjedima? Vidimo da je počela bespravna gradnja Pelješkog mosta, a Srbija nemilosrdno koristi hidroenergetski potencijal BiH?

JERLAGIĆ: Radi se o ogromnoj količini licemjernosti. Sa jedne strane pričamo o dobrim odnosima, a sa druge strane Hrvatska drži milijarde KM imovine BiH. Tu su hoteli, odmarališta, luka Šipad u Šibeniku, itd. Ta imovina nije vraćena BiH, a nalazi se ,zaboga, u evropskoj državi - do ovog projekta koji gura prst u oko, a to je Pelješki most. Nudio sam kao pojedinac rješenje da se gradi tunel, što je četiri puta jeftinije nego most, ali vidimo da se ide mimo interesa BiH.

Kada je u pitanju Srbija, preko pet milijardi eura električne energije ona je prisvojila od BiH, i ako se o tome ne može razgovarati  normalno, onda postoje međunarodni sudovi i arbitraža gdje svaka od strane treba braniti svoje statove. Ogroman novac BiH leži u rukama Srbije, i Srbija ukoliko želi da gajimo dobrosusjedske odnose taj novac mora vratiti.

- MUP HNK je izlazeći iz okvira svojih nadležnosti pokušao da spriječi provođenje odluke Vijeća ministara, bio je blokiran konvoj sa izbjeglicama. Kakve je politička pozadina toga?

JERLAGIĆ: Stranka za Bosnu i Hercegovinu je godinama ukazivala da je imenovanje Ilije Lasića na mjesto komesara prećutni dogovor za koji su svi znali i nije bilo reakcije da se taj čovjek smjeni, jer nemoguće je da su predstavnici jednog naroda ili jedna političke opcije na ključne pozicije postavili isključivo svoje ljude. SBIH je ukazivala na te propuste i nije bilo sluha da se to shvati, i prije par dana smo vidjeli eklatantan primjer zloupotrebe položaja. Tražili smo hitnu reakciju, podnošnje ostavke i gospodina Hercega i gospodina Lasića, odnosno krivično gonjenje Lasića.

- Dragan Čović je odustao od izmjena Izbornog zakona i najavio plan B. U čemu se taj plan B sastoji?

JERLAGIĆ: Puno se spekuliše o tim šifriranim izjavama Čovića. Smatramo da je u određenom momentu prepoznao da nema straha po njegovu pobjedu sedmog oktobra i da je iz tih razloga odustao od izbornog zakona, ali bojim se da kroz Dom naroda ne drži neki osigurač u slučaju da mu stvari ne krenu kako treba, pa kroz Dom naroda pokuša blokirati funkcionisanje budućeg federalnog Parlamenta.Tu Čović ima osigurač koji je spreman eventualno povući u slučaju da stvari ne budu išle onako kako on zamišlja. Mislim da Čović nije spreman na radikalnije poteze. Nakon odlaska u Njemačku kod kancelarke Merkel, oni su dobili upute kako će se ponašati. Čovićevo političko djelovanje prolazi svoj politički zenit, tako da nema govora o nekim radikalnim potezima. Jedino što može biti radikalno je da ga Plenković pozove u Zagreb, a za ostalo on nema prostora.


(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još