22.05.2018. / 20:00h BiH - Profesor Ibrahimagić za Vijesti.ba

Prihvatanjem Venecijanske komisije HDZ se vraća sa političkih na pravna rješenja

Prihvatanjem Venecijanske komisije HDZ se vraća sa političkih na pravna rješenja
Mišljenje Vencijanske komsije je mišljenje prava i pravnih normi, a ne politike. Njihovo mišljenje će se zasnivati na međunarodnom pravu i na domaćem pravu. Poziv Vencijanskoj komisiji da se umiješa u proceduru utvrđivanja pravne prirode izmjena i dopuna Izbornog zakona je ustvari neka vrsta kompromisa predstavnika stranaka, kazao je za Vijesti.ba profesor ustavnog prava Omer Ibrahimagić.

Razgovarao: Nihad Hebibović
 
- Venecijanska komisija održala je sastanke sa predstavnicima stranka i domaćim institucija sa ciljem iznalažanje rješenja za izmjene Izbornog zakona. Kako Vi gledate na ovu aktivnost Venecijanske komisije?

 
IBRAHIMAGIĆ: Poziv Vencijanskoj komisiji da se umiješa u proceduru utvrđivanja pravne prirode izmjena i dopuna Izbornog zakona je ustvari neka vrsta kompromisa predstavnika stranaka. Po mom mišljenju, pošto je HDZ u toj grupi stranka i daje saglasnost na to, to je ustvari sa njihove strane na neki način prelazak sa političkog rješenja na pravno rješenje ovog problema. Mislim da HDZ-ov prijedlog nije u skladu sa Ustavnom Bosne i Hercegovine. Prijedlog da Hrvati iz kantona u kojima Hrvati nisu većina ne učestvuju u izboru delegata u Dom naroda nije ustavan, imajući u vidu ono na čemu insistiraju, a to je da autentični predstavnici budu samo iz onih sredina u kojima su u većini. Taj stav je u suprotnosti sa presudom Ustavnog suda iz 2000.godine kada je rečeno da su sva tri naroda konstitutivna na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Prema tome, prijedlog HDZ-a bi eliminirao konstitutivnost Hrvata koji žive u kantonima sa bošnjačkom većinom, što nije u skladu sa Ustavom. Nije slučajno da imamo u sva četiri kantona sa hrvatskom većinom, da u tim ustavima Srbi nisu konstitutivan narod. To znači da već osamnaest godina krše Ustav i presudu Ustavnog suda.
 
- Kako komentirate to da Ustavni sud prilikom razmatranja apelacije Bože Ljubića nije uzeo u razmatranje mišljenje Venecijanske komsije?
 
IBRAHIMAGIĆ
: Ustavni sud nije obavezan da prihvati mišljenje bilo koje komsije ili bilo kojeg organa. Ustavni sud sudi prema Ustavu Bosne i Hercegovine. Oni su vjerovatno pronašli u konvencijama koje su sastavni dio Ustava, kada je riječ o Domu naroda. Ali to nije predstavnički dom i podliježe drugačijoj proceudri izbora, dakle posrednoj proceduri izbora, a Predstavnički dom se bira nesporedno. Nije problem da se Hrvati biraju u Dom naroda sa bošnjačkom većinom, bilo koliko da ima Hrvata u nekom kantonu. Tuzlanski načelnik govori da samo u Tuzli ima oko trinaest hiljada Hrvata, a koliko još ima Hrvata u tuzlanskom kantonu...Time bi dakle značajan broj Hrvata bio izvan kolegija Doma naroda iz reda hrvatskog naroda. Ne mogu biti, po mom mišljenju hrvatski nacionalni interesi da ne budu jednaki Hrvati u Tuzlanskom kantonu sa Hrvatima u Širokom Brijegu ili negdje drugo.
 
- Nedavno se pojavila ideja reduciranja Doma naroda, kako Vi gledate na to?
 
IBRAHIMAGIĆ: Parlament u Federaciji treba bude takav da se ne odlučuje dvodomski, negbo bi sva politička ili pitanja od šireg društvenog konteksta, ekonomskog socijalnog, itd, odlučivala se kroz predstavnički, odnosno građanski dom, a Domu naroda samo treba dati funkciju zaštite nacionalnog interesa a ne da bude ravnopravan predstavničkom domu. Preme tome, da zaključimo; mišljenje Vencijanske komsije je mišljenje prava i pravnih normi, a ne politike. Njihovo mišljenje će se zasnivati na međunarodnom pravu i na domaćem pravu, Ustavu BiH i FBiH, jer ne može se odredbe iz Izbornog zakona provesti dok se ne izmijeni Ustav FBiH, jer iz Ustava FBiH je preuzeta norma u Izborni zakon. Dom naroda je uređen Ustavom FBiH i Izborni zakon jeste relevantan ali trebalo je prethodno mijenjati Ustav Federacije u tom dijelu u kojem je on po mišljenju Ustavnog suda neustavan u odnosu na međunarodne konvencije ili na Ustav BiH.
 
(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još