22.05.2018. / 20:00h Intervjui - Bodo Weber za Vijesti.ba

Tužno je gledati podaništvo bošnjačke politike prema turskom autokrati

Tužno je gledati podaništvo bošnjačke politike prema turskom autokrati
Njemački stručnjak za politiku EU prema Balkanu Bodo Weber u razgovoru za Vijesti.ba analizira protekli predizborni miting turskog predsjednika u Sarajevu, ističući da je ovo bio skup za jednokratku upotrebu za obje strane - Erdogana i Izetbegovića. No, sumnjam da će taj turski upad u Sarajevu uvjeriti puno Bošnjaka u Erdoganov model "demokratije", kaže Weber.

Razgovarala: Nevena Ćosić
 
- Kako je u njemačkoj javnosti dočekana vijest o političkom skupu predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdogana u Sarajevu, imajući u vidu da je Njemačka na svom tlu zabranila ovakve skupove? 
 
WEBER
: Njemački mediji prepoznali su skup kao ono što jeste - propagadni manevar predsjednika Erdogana ciljan na dobijanje glasova turskih državljana u EU, gdje nije mogao održati skupove za predsjedničke i parlamentarne izbore u Turskoj, koji neće biti niti fer niti slobodni. Osim toga, neki su prepoznali opadajući rejting turskog predsjednika među bh. muslimanima zbog njegove politike koja vodi Tursku u predsjedničku diktaturu.
 
- BiH jedina je zemlja u Evropi na čijem je tlu Erdogan održao predizborni miting. Kako tumačite ovu činjenicu?
 
WEBER
: Ta činjenica je ogledalo tužnog stanja u kome se nalaze i BiH i Turska. Erdogan je mogao održati skup u BiH, kao jednoj zemlji u okruženju EU, jer je BiH jedina zemlja u tom okruženju koja se nalazi u stanju ne-države. Zloupotreba te činjenice od strane Erdogana za čiste unutrašnje interese u Turskoj, u isto vrijeme pokazuje kako on od neuspjelog puča, zapravo od gubitka parlamentarne većine na izborima 2015. godine, ruši sve pozitivno što je nekad gradio u Turskoj. 
 
Turska je imala dugu političku tradiciju odbrane države BiH još od '90-ih godina. Posebno poslije 2006. kad je EU preduzela zapadno vođstvo na Zapadnom Balkanu, ali je zakazala, Turska je igrala jako konstruktivnu ulogu, bila je više evropska nego EU - i to ne na jednoj monoreligijskoj, monoetničkoj osnovi. 
 
- Kako ocjenujete sam Erdoganov govor u Sarajevu? Uputio je oštre kritike na račun EU iz glavnog grada BiH, države koja želi postati članica EU.
 
WEBER
: Njegov govor reprezentativan je u smislu autoritarne transformacije koja se dešava zadnje dvije, tri godina u Turskoj. Nažalost, od perspektivne zemlje "islamske demokratije" koja je mogla biti uzor zemljama na Bliskom Istoku, ostala je jedna krutna mješavina reakcionarnog turskog nacionalizma, zloupotreba tradicionalnog turskog islama, te populističkog autokratizma.
 
- S druge strane, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović na skupu u sarajevskoj dvorani "Zetra" pozvao je turske državljane da glasaju za Erdogana, poručivši između ostalog, da im ga je "Bog poslao". 
 
WEBER
: Zaista je bilo tužno gledati tu predstavu podaništva bosnjačke politike prema turskom autokrati i to jedino kako bi šef najveće bošnjačke političke stranke u BiH "otkinuo" malo autoriteta od Erdogana. Nažalost, dobar dio i EU je suodgovoran zbog toga što bošnjačka politika traži spas u Ankari, a ne Briselu. Kao što je EU i suodgovorna što je Erdoganov režim poslije prvobitne demokratizaije i EU integracije, skrenuo s puta.
 
No, šteta koju Izetbegović svojim sramnim ponašanjem nanosi i BiH i Bošnjacima daleko je veća nego organičena, kratkotrajna korist. Legitimisao je jednim potezom Dodikov savez sa Moskvom, te dao za pravo onim srpskim i hrvatskim nacionalistima koji decenijama inistiraju na tome da odbrana multietničke države BiH od strane bosnjačke politike nije ništa više od skrivene namjere bošnjačke dominacije Bosnom i Hercegovinom. 
 
- U konačnici, kakve efekte ovaj skup može imati po BiH?
 
WEBER:
Vjerujem da će dugoročni efekat biti puno manji od trenutnog skandala. Bio je to skup za jednokratku upotrebu za obje strane - Erdogana i Izetbegovića. No, sumnjam da će taj turski upad u Sarajevu uvjeriti puno Bošnjaka u Erdoganov model "demokratije".
 
 
(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 165

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još