13.06.2018. / 20:00h BiH - Osmo odgađanje ročišta

Farsa od suđenja za zločine u Kravici: Srbija čini sve da obesmisli proces

Farsa od suđenja za zločine u Kravici: Srbija čini sve da obesmisli proces
Vijeće Specijalnog suda u Beogradu je naložilo da se odgodi suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne jedinice policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Suđenje za zločine u Srebrenici koje se odvija u Beogradu odgođeno je zbog zdravstvenog stanja jednog od optuženih.

Riječ o je o zločinima skladištu u Kravici  koje su počinile srpske snage nakon pada Srebrenice u julu 1995., a koji su rezultirali genocidom u Srebrenici. Do sada je identifikovano više od 1.300 civila koji su masakrirani u Kravici. 
 
Suđenje za zločine u Kravici počelo je januara 2016.godine, podizanjem optužnice od strane Tužilaštva Srbije na osnovu Sporazuma o ustupanju predmeta, gdje je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ustupilo navedeni predmet Tužilaštvu Srbije na daljnje postupanje.
 
Murat Tahirović predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u razgovoru za Vijesti.ba navodi da je proces započeo kao i svaki drugi, normalno, međutim, nakon par održanih rasprava, odnosno nakon šestog mjeseca 2017.godine kada je svjedočenje imao Dragomir Parović  koji iznio dosta činjenica o zločinima jedinica kojoj je pripadao Sudsko vijeće je napravilo ljetnu pauzu a nekon toga je donijelo rješenje o obustavi postupka iz razloga što je tužbu podnijela neovlaštena osoba, odnosno tužbu je podnio zamjenik tužioca Republike Srbije.
 
"U odsutnosti glavnog tužitelja koji je u međuvremenu otišao Sud je smatrao da zamjenik tužioca nema ta ovlaštenja, i postupak je prekinut skoro šest mjeseci. Nakon imenovanja novog glavnog tužitelja Republike Srbije postupak je obnovljen ili nastavljen. U suštini postupak se nastavlja, s tim da se kreće ispočetka, odnosno izjave koje su u međuvremenu date neće se uzimati kao relevantne, nego će se uzimati nove izjave a nama to na neki način daje doznanja da je razlog obustave postupka bila izjava koju je dao optuženi Parović, s ciljem da se cijeli postupak vrati na početak, te da se ostavi prostora kako bi se dotični inkrimisao a njegova izjava anulirala, odnosno izgubila smisao u samom postupku", pojasnio je Tahirović govoreći za Vijesti.ba.
 

srebrenica-studiob-epa-main

Među ubijenima u hangaru Kravica do sada identifikovano više od 1300 civila
 
Nakon svih peripetija postupak je nastavljen, a glavni pretres je zakazan desetak puta, ali svi optuženi se nisu pojavljivali na ročištima. Neki od njih, poput Parovića, završili su, u međuvremenu na psihijatrijskim ustanovama.
 
"Od tih desetak puta, osam puta je otkazano iz razloga što očito postoji dogovor advokatskih timova da na svaku od glavnih rasprava ne dođe jedan od optuženih. Čim nedostoje jedan od optuženih, postupak ne može teći dalje. Od maja mjeseca ove godine se na najčudniji način dešavaju stvari oko samog Parovića koji je 12.i 13.maja trebao prisustvovati ročištu, međutim 12.maja njegov advokat obavještava Sud na samom ročištu da je njegov branjenik završio u bolnici, da je sam sebi prerezao vene, da se nalazi na psihijatrijskoj klinici u Novom Sadu", pojašnjava Tahirović.
 
Trenutno je suđenje prekinuto, iako je trebalo biti nastavljeno 23.i 24.maja. Međutim, svjedoci navode da im se prijeti.
 
"Sudsko vijeće je naložilo privođenje Parovića, što naravno nije učinjeno, pa je suđenje ponovo prekinuto, da bi bilo zakazano za 12 i 13.juni, dakle za jučer i danas, ali ponovo se nije pojavio Parović, i Sudsko vijeće je odložilo proces a jučer je obavijestilo strane u postupku da je jedan od zaštićenih svjedoka pod brojem 301. odustao od svjedočenja iz razloga što je izložen velikim prijatnjama nepoznatih osoba kako je sutiknja rekla, pa čak i od nekih advokata koji, kako je rekao njemu nisu poznati", rekao je Tahirović.
 
U suštini radi se o tome da Srbija ovaj slučaj želi dovesti do besmisla i vjerovatno nikada nećemo dočekati presudu, dodao je Tahirović.
 
"Ovo je smišljenja igra pravosudnog sistema u Srbiji i institucija koje se bave sa ovim pa sve do vrha i samog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je uspostavio takav sistem da jednostavno niti jedan proces neće doći do kraja, nego će se do besmisla razvlačiti, a izgubit će se i svjedoci koji mogu tome posvjedočiti", smatra Tahirović.
 
Ističe da je nevjerovatno da Sporazum koji je potpisan na terenu nema aspolutno nikakvu snagu, niti se provodi, i ne vidi se više uopće smisao postojanja tog sporazuma i tretiranja tog sporazuma kao sporazuma između država, niti država BiH izražava interes za ovu problematiku.
 
"Činjenica je da pravosuđe BiH nema nikakvog kontakta ne samo sa ovim predmetom već sa i drugim koji se nalaze u postupku. Ne postoji nikakav interes iako se radi stradalim građanima Bosne i Hercegovine. Država nije pokazala  interes niti postoji volja da se bilo šta uradi. O ovome predmetu ćemo razgovarati sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, ali u prethodnim predmetima smo razgovarali sa institucijama, ali nema tu interesa. Ono što je naša pretpostavka jeste da oni žele da se riješe tog predmeta, i da ga ustupe bilo kome i da ne moraju voditi računa o ishodu postupka", zaključio je Tahirović.
 
N.H.
 
(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 87

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još