22.06.2018. / 13:49h BiH - Dženan Đonlagić za Vijesti.ba

HDZ-ovi su samo tražili povod za početak urušavanja zakonodavnih organa FBiH

HDZ-ovi su samo tražili povod za početak urušavanja zakonodavnih organa FBiH
Hrvatski narodni sabor će kako je najavljeno donijeti odluku o daljenjem učestvovanju u radu Parlamenta Federacije nakon što su zastupnici HDZ-a i HDZ 1990 napustili sjednicu Parlamenta Federacija na kojoj se našao Prijedlog izmjena Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata, koji je potom bez zastupnika oba HDZ-a, usvojen jednoglasno.

Sudeći po porukama članova HNS.a sada je već izvjesno da zastupnici HDZ-a i HDZ-a 1990 u budućem periodu neće učestvovati u radu Parlamenta Federacije zbog usvajanja pomenutog prijedloga zakona.

Predsjednik Kluba Demokratske fronte u Parlamentu Federacije Dženan Đonlagić smatra da se već iz saopštenja za javnost koje je potisao predsjednik Kluba zastupnika  HDZ-a, onaj dan kada su napustili sjednicu, vidjelo  da je njihova odluka u vezi ponovnog dolaska u Parlament Federacije zavisi od odluke HNS-a, a to je, kako je Đonlagić naveo, vaninstitucionalno djelovanje sa aspekta funkcioniranja zakonodavnog organa odnosno Parlamenta FBIH.

"To je po meni početak urušavanja institucija Federacije BiH, jer nikakve veze nemaju odluke nečega što je registrovano kao udruženje građana i kao neka nevladina organizacija, na to da li će neko učestvovati ili ne u radu Parlamenta. To je isto kao kad bi neki radnik kazao da neće dolaziti na posao dok neko njegovo lovačko udruženje o tome ne odluči", istakao je Đonglagić.

- Po meni ovo ipak nije iznenađujući potez, s obzirom da već duže vrijeme se sprema ovo, i samo se tražio povod za početak instititucionalnog urušavanja zakonodavnih organa Federacije BiH, i blokadu rada parlamenta, dodao je Đonlagić.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još