22.06.2018. / 20:00h Regija - Veliki uspjeh Zorana Zaeva

Makedonija dobija poziv za NATO i čeka datum pregovora za EU

Makedonija dobija poziv za NATO i čeka datum pregovora za EU
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg očekuje da će Makeodnijam ubrzo biti pozvana da se priključi NATO savezu te da se formalni prijem zemlje može očekivati nakon što se završe sve procedure oko imena.

“Možemo očekivati da mi na NATO samitu pozovemo BJRM da otpočne pristupne pregovore sa NATO. Potom, imajući u ozbri da je sporazum između Skoplja i Atine završen i sa referendumom u BJRM, onda ćemo i mi biti u prilici da pozovemo zemlju da postane punopravna članica alijanse”, izjavio je Stoltenberg.
 
Samit šefova država NATO članica će biti održan 11 i 12 jula u Briselu gdje se očekuje odluka o Makedoniji. Prvi čovjek alijanse je optimista da će odluka biti pozitivna.
 
“Građani Makedonije moraju iskoristiti ovu priliku i glasaju ‘Da’ I tako će postati dio NATO-a”, poručio je Stoltenberg.
 
Osim pozivnice u NATO koja je predviđena za jul, naredna sedmica je presudna za otvaranje pristupnih pregovora između Skoplja I Brisela. Preporuka Evropske Komisije o otvaranju ovih pregovora sa Makeodnijom će biti predmet rasprave na nivou šefova država I vlada EU, na samitu koji je zakazan za 28 i 29 juni.
 
Makedonski premijer Zoran Zaaev izjavio je da očekuje da Makedonija naredne sedmice dobije datum za početak pregovora s Evropskom unijom.
 
On je novinarima rekao da se nada da će koraci koje preduzima Makedonija ubediti sve koji još imaju rezerve oko proširivanja EU, odgovarajući na pitanje u vezi uzdržanosti Francuske za određivanje datuma za početak pregovora.
 
"Nadam se da nijedna od zemalja EU neće ostati ravnodušnja na prijateljstvo i evropske manire koje je Makedonija pokazala, a što je toliko potrebno cijelom Balkanu i cijeloj Evropi", rekao je Zaev novinarima na obilježavanju početka izgradnje puta Rankovce - Kriva Palanka na sjeveroistoku zemlje.
 
Makedonski premijer je rekao da je parlament Holandije, zemlje koje je prethodnih mjeseci zajedno s Francuskom imala rezerve, odlučio da Makedonija treba da dobije datum za početak pregovora.
 
"Nadam se da će Francuska i druge zemlje, ako imaju rezerve, prelomiti pošto se reforme u EU mogu praviti paralelno dok Makedonija pregovora za članstvo", rekao je Zaev.
 
Pristupni pregovori će, dodao je, trajati godinama, a Makedonija unapređujući se kao država može da pomogne i u unaprijeđivanju Evrope dok napreduje u pregovaračkom procesu.
"Nadam se da će da omekša i srce predsjednika Francuske Makrona. Razumijem unutrašnje debate koje se otvaraju u Francuskoj, ali Francuska je naš veliki prijatelj", rekao je Zaev.
 
(Vijesti.ba)
 

 

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još