23.06.2018. / 09:27h Politika - Trumpov glavni čovjek za našu regiju

"Ozbiljno shvaćamo prodor Kine i Rusije - SAD neće sjediti skrštenih ruku"

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Wess Mitchell izjavio je da SAD i Evropska unija kao zajednički cilj imaju reformiran Balkan na putu ka Unij, te da SAD pomno prati prodor Rusije i Kine u regiju.

Amerika i Evropa imaju zajednički interes da svijet bude slobodan, da Rusija odgovara za aneksiju Krima, da prestanu upotreba hemijskog oružja i nepoštene kineske trgovinske politike, rekao je Mitchell, prenosi Beta.
 
Među zajedničkim prioritetima, Mitchell je naveo i da "Balkan bude reformisan i na putu ka EU", kao i da Rusija ne može da energetski ucjenjuje Evropu.
 
On je naveo da SAD sarađuju s EU oko Srbije i Kosova, kao i Bosne i Hercegovine i da su američke diplomate "satima bile na telefonu" posredujući s evropskim kolegama, između Atine i Skoplja u odlučujućim trenucima pregovora o rješavanju spora te dve države.
 
Amerika je "vrlo zadovoljna" što je došlo do sporazuma, dodao je Mitchell.

Mitchell je prije Brisela posjetio Zagreb gdje je rakao da Sjedinjene Države ozbiljno shvaćaju strateško nadmetanje Kine i Rusije u ovom dijelu Europe i te rekao da SAD neće stajati po strani.

"Svjesni smo da je na djelu vrlo intenzivno strateško nadmetanje. Kina i Rusija vrlo su aktivne u centralnom i istočnoj Evropi - format "16+1", "Jedan pojas, jedan put", Kinezi 'debt-trap diplomacijom', odnosno davanjem kredita koje je teško otplatiti stvaraju mrežu utjecaja koju mogu koristiti u budućnosti, Rusi su ovdje sa pritiskom u energetici", upozorio je Mitchell.

"Naša je poruka da Zapad mora to strateško nadmetanje shvatiti ozbiljno - Sjedinjene Države, Europska unija i NATO".

"To znači - javno i privatno izraziti svoju zabrinutost kada ona postoji, ali to također znači i vrlo blizak diplomatski angažman sa svim ovim zemljama, kako sa onima koje su u EU i NATO-u, tako i sa onima izvan tih integracija", konstatirao je Mitchell.

 

(Vijesti.ba / SB)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još