23.06.2018. / 23:00h Politika - Jozo Bagarić

Šef kluba HDZ-a BiH: Međunarodna zajednica je protiv nas

Šef kluba HDZ-a BiH: Međunarodna zajednica je protiv nas
Nedavno usvojeni Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBIH izazvao ej buru negodovanja kod stranaka sa hrvatskim predznakom. Zbog svega su zastupnici HDZ-a i HDZ-a 1990 napustili sjednicu Parlamenta FBIH.

Pomenuti Prijedlog zakona kojeg je predložilo pet stranka, SDA, SBB, SDP, DF i NS usvojen je jednoglasno sa 65 glasova.
 
Predsjednik kluba zastupnika HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jozo Bagarić ocijenio je u izjavi za lokalne medije u Hercegovini kako je sve dobro smišljena akcija, uz podršku međunarodne zajednice.
 
- Hrvati u međunarodnoj zajednici nemaju prijatelje. Čak smatram da su oni smetnja i ovo bez potpore međunarodne zajednice ne bi ni išlo u ovom obliku. Konačni cilj svega ovoga je Federacija kao ekskluzivno bošnjački entiete, a ovaj zakon je samo jedna instance do tog cilja. Zakon u biti dalje obespravljuje Hrvate I omogućava izbor nelegitimnih predstavnika u vlast poput onih koji su bili u “Alijansi”, “Platformi”, Komšić, Sejdo Bajramović i slično, kaže Bagarić.
 
Dodaje das u o svemu bili upoznati preko medije.
 
- Nismo to dobili od partnera iz koalicije. Naravno, klasična sačekupša, ali nije prvi put. Mi smo to znali, mi smo to očekivali i bili smo spremni, s naše strane smo dali sve ono što smo mogli, no naše mogućnosti nisu takve da mi možemo napraviti baš kočenje, snaga ruku je odlučila i to je bila demonstracija sile i moći. Ostatak priče govori o tome da je to dobro isplanirano, dobro isprogramirano, da ima apsolutnu potporu međunarodne zajednice i ono što je bitno, da se već sada detektiralo kritične točke koje mogu biti u stupanju na snagu tog zakona. Znači nije bio na dnevnom redu, ni u Zastupničkom domu, niti u Domu naroda a već se znalo da Marinko Čavara kao predsjendik Federacije  može da zakoči taj zakon, kaže Bagarić.
 
Podsjećamo, prijedlog zakona usklađen sa Ustavom FBiH, te presudom Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić" i Izbornim zakonom BiH.
 
Predlagači zakona ranije su naveli da Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH zapravo ispunjavanje zakonske obaveze entitetskog Parlamenta, te da predloženo rješenje prevenira eventualnu blokadu implementacije rezultata oktobarskih izbora kada je u pitanju zakonodavni nivo vlasti.  
 
Tekst zakona sadrži poglavlje 'Struktura i broj delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH' na osnovu kojeg se ispunjavaju principi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića na način da je ona odredba koja je brisana iz Izbornog zakona BiH sada uvrštena u ovaj zakon na način koji je u skladu sa Ustavom FBiH.
 
Naime, presuda nije izbrisala niti jednu odredbu iz Ustava FBiH, koji pravi strukturu i broj delegata u Domu naroda FBiH na način da iz svakog kantona, ukoliko ima izabran jedan poslanik iz reda konstitutivnih naroda i iz reda ostalih, on ima pravo da bude kandidat za delegata u Domu naroda FBiH.
 
(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 87

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još