21.09.2018. / 23:30h BiH - Mostar

Otvoren simpozij infektologa

Otvoren simpozij infektologa
Trodnevni 25. simpozij infektologa Bosne i Hercegovine s međunarodnim sudjelovanjem otvoren je u petak u Mostaru.

- Iznimno mi je drago što se nakon 11 godina skup infektologa BiH održava ponovno u našem gradu. S nama su eminentni predavači iz šest zemalja, očekujemo dvjestotinjak sudionika, a teme su vrlo aktualne, od zoonoza, bolesti koje se prenose sa životinja na ljude, obradit ćemo sepse, teže bolničke infekcije, HIV, hepatitise i predstaviti novo revolucionarno liječenje u domeni tih bolesti - kazala je u izjavi za Fenu predsjednica Organizacijskog obora Simpozija doc. dr. sc. Jadranka Nikolić.
 
Posljednji dan Simpozija bit će posvećen cijepljenju, temi koja zaokuplja veliku pozornost javnosti u posljednje vrijeme.
 
- Ja kao majka i liječnica, mogu samo poručiti da trebamo cijepiti svoju djecu (ja sam svog sina cijepila). Molim i medije da afirmativno pišu o cijepljenju, osobito što je procijepljenosti u našoj zemlji pala čak ispod 50 posto. U nedjelju ćemo imati posebnu sesiju na kojoj ćemo progovoriti o svim aspektima cijepljenja, od medijske propraćenosti do različitih stavova o cijepljenju - kazala je doktorica Nikolić.
 
Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i jedan od suorganizatora skupa prof. dr. sc. Milenko Bevanda istaknuo je da organizacija ovakvih simpozija ima veliki značaj za razvoj medicine u Mostaru i BiH.
 
- Na ovakvim skupovima, ne samo da se prenosi znanje, nego je bitna i socijalna strana, jer obnavljamo stara prijateljstva, sklapamo neka nova. Nije lako u današnje vrijeme organizirati ovakve skupove, ali izgleda da mi u Mostaru imamo smisla za to i to radimo kontinuirano – poručio je doktor Bevanda.
 
Organizatori Simpozija infektologa su Asocijacija infektologa u BiH, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Liječničke komora HNŽ-a.
 
Doktorica Nikolić podsjetila je kako su infektolozi iz Mostar po prvi put preuzeli vođenje Asocijacije infektologa u Bosni i Hercegovini te da su u proteklih godinu dana uradili veliki posao.
 
- Riješili smo pravnu regulativu, napravili registar infektologa u BiH i ta jedna fina obitelj broji preko 120 liječnika specijalista i specijalizanata infektologije, pravimo knjižicu "Tko je tko u infektologiji", razmjenjujemo iskustva, a moram istaknuti da smo primljeni i u Svjetsko društvo kliničkih mikrobiologa i infektologa, što je velika čast, i uživat ćemo sve benefite koje nosi članstvo u toj respektabilnoj organizaciji - zaključila je doktorica Nikolić.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!