15.10.2018. / 10:07h Politika - O budućem radu Predsjedništva BIH

Daniel Serwer: Situacija nije obećavajuća

Daniel Serwer: Situacija nije obećavajuća
Prema do sada prebrojanim glasovima birača na općim izborima, sa sigurnošću možemo reći da u Predsjedništvo BiH ulaze Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić, a koliko je to dobro, pokazat će vrijeme, kazao je za "Avaz" Daniel Serwer, profesor s Univerziteta "John Hopkins" u Washingtonu.

Dodao je da sva tri nova člana Predsjedništva BiH dolaze s veoma različitom pozadinom i uz potpuno drugačije priče koje se za njih vežu.
 
- Naročito mislim na Komšića i Dodika. Novi član Predsjedništva iz reda srpskog naroda dolazi u najviši državni organ s idejom o nezavisnosti RS-a. A strašnije od te ideje jedino je što Dodik želi ovaj entitet da pretvori u marionetsku državu, koja bi se nalazila pod indirektnom kontrolom Rusije - pojasnio je Serwer.
 
Prema njegovom mišljenju, takav scenarij izazvao bi katastrofalne posljedice, a naročito s obzirom na želje i ambicije BiH da nekad postane dio Evropske unije.
 
- Za Džaferovića je u ovom trenutku vrlo teško nešto određeno reći, ali mislim da će on nastaviti politiku dosadašnjeg člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića, jer je neupitna njihova povezanost - istaknuo je Serwer.
 
Govoreći o načinu na koji bi Džaferović, Dodik i Komšić mogli zajednički funkcionirati, Serwer je istaknuo da nema velika očekivanja, ali da treba sačekati da "nas oni demantiraju".
 
- Sve u svemu, mislim da situacija nije obećavajuća što se tiče budućeg rada Predsjedništva BiH - zaključio je Serwer.
 
- Na pitanje da li očekujem krizu nakon implementacije rezultata općih izbora, vrlo je teško odgovoriti, posebno s obzirom na to da još nemamo potvrđene rezultate političkih stranaka. Ipak, formiranje parlamentarnih većina uvijek je upitan i težak proces - pojasnio je Serwer u izjavi za "Avaz".

 

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak