21.10.2018. / 16:38h BiH - Sulejman Ugljanin za Vijesti.ba

Politika Zagreba prema BiH može ohrabriti Beograd, EU to neće dozvoliti

Politika Zagreba prema BiH može ohrabriti Beograd, EU to neće dozvoliti
Diplomatska ofanziva zvaničnog Zagreba ne može usporiti, niti zaustaviti put BiH ka Evropskoj uniji (EU) i NATO-u, ali zato može ohrabriti slične aspiracije Beograda, upozorava predsjednik SDA Sandžaka i Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin.

- Dodatnim miješanjem Beograda vratili bismo se u 1992. godinu, a to bi značilo zlo. Međutim, mislim da visoki predstavnik i EU to neće dozvoliti - kazao je Ugljanin u razgovoru za Vijesti.ba.

Ugljanina smo zamolili da nam prokomentariše istupe zvaničnika Republike Hrvatske u međunarodnim institucijama, prije svega one premijera Andreja Plenkovića, ali i šefice hrvatske diplomatije Marije Pejčinović-Burić.

Podsjetimo, Plenković je proteklih dana tokom susreta s francuskim predsjednikom u Parizu, ali i na Samitu lidera zemalja članica EU u Briselu nametnuo temu BiH, izrazivši zabrinutost pobjedom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Ocijenio je to "izigravanjem temeljnih načela, slova i duha Dejtonskog sporazuma". Također, Pejčinović-Burić je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Luksemburgu svojim kolegama iz EU naglasila važnost reforme Izbornog zakona u BiH, te im predložila da ovu temu u najkraćem roku stave na dnevni red.

Naš sagovornik smatra da su hrvatski političari ili loše informisani ili su im bliski saradnici stvorili pogrešnu sliku o nekakvoj zloj namjeri Bošnjaka i svih drugih koji su glasali za Komšića.

- Mislim da oni nisu dovoljno ili pravilno informisani, jer su pismeni i obrazovani ljudi, znaju ta diplomatska pravila i znaju šta znači miješanje u unutrašnja pitanja susjednih država - poručuje Ugljanin.

Naglašava kako će Hrvati u BiH zasigurno biti i ostati čvrsta karika u dobrim odnosima BiH, kao suverene države, a sutra i članice EU i NATO-a, i Hrvatske.

Međutim, dodaje, ovakvi potezi zvaničnog Zagreba mogli bi da ohrabre slične težnje i Beograda, što bi predstavljalo opasnost da to ne postane uobičajena praksa.

- Mislim da o tome svoju riječ trebaju dati i visoki predstavnik, ali i EU - zaključuje Ugljanin u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak