21.10.2018. / 20:00h Politika - Adil Kulenović za Vijesti.ba

Nije riječ o pukoj bahatosti Hrvatske, cilj je nešto drugo u BiH

Nije riječ o pukoj bahatosti Hrvatske, cilj je nešto drugo u BiH
Aktuelna vlast u Hrvatskoj je očito shvatila da je izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda stao na put realizaciji ratnih ciljeva u mirnodopskim uslovima, smatra predsjednik Asocijacije "Krug 99" Adil Kulenović.

- Stoga, zvanični Zagreb diplomatskom ofanzivom, pod krinkom zaštite Hrvata u BiH, namjerava realizirati početne ciljeve udruženog zločinačkog poduhvata - prisvajanje dijelova teritorije BiH - upozorava Kulenović u razgovoru za Vijesti.ba.

Napominje da je ovakvim nastojanjima hrvatske politike potrebno puno ozbiljnije posvetiti pažnju.

- Ovdje ne mislim samo na aktere bh. političke scene, već i na međunarodne faktore i vjerujem da će odgovorni subjekti međunarodne zajednice, uključujući tu i SAD, na odgovarajući način reagovati kako bi u ovom dijelu svijeta osigurali mir i stabilnost - dodaje Kulenović.

Podsjeća da je i na izborima 2014. godine, kada je za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda izabran lider HDZ-a BiH Dragan Čović, na snazi bio isti Izborni zakon BiH kao i na ovogodišnjim oktobarskim izborima, na kojima je ubjedljivu pobjedu odnio Komšić.

- Naravno, tada nije bilo, a nije se ni očekivala ikakva reakcija zvanične Hrvatske - kaže Kulenović.

Potcrtava da naročito treba proanalizirati zašto se Hrvatska miješa u unutrašnja pitanja BiH, mimo svih diplomatskih običaja, pa čak i po cijenu da u okvirima EU, odnosno uopšte diplomatske zajednice bude okarakterisana zemljom koja se ponaša u suprotnosti s elementarnim principima međunarodne komunikacije.

- Po mom mišljenju, ključno je pitanje šta stoji iza toga, jer mislim da nije samo riječ o pukoj bahatosti i površnosti - dodaje Kulenović.


D.K.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak