09.11.2018. / 15:48h BiH - Banja Luka

Sindikat pravosuđa u RS-u traži povećanje plaća za 30 posto

Sindikat pravosuđa u RS-u traži povećanje plaća za 30 posto
Sindikat radnika u pravosuđu Republike Srpske (RS) traži povećanje plaća za 30 posto – rekao je danas predsjednik ovog sindikata Siniša Petrović.

Ističe da se plaće zaposlenih u pravosuđu u tom bh. entitetu nisu mijenjale 10 godina, dok su cijene uvećane za 30 posto.
 
-To znači da su se stekli uslovi da idemo s ovim zahtjevom – rekao je Petrović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.
 
U ovom sektoru, kaže, nema viška zaposlenih, čak u nekim radnim jednicima ima i manje zaposlenih od propisanog broja.
 
-Ako nemamo viška zaposlenih, a imamo krivičnu i materijalnu odgovornost za posao koji obavljamo, a plate nisu povećane 10 godina, onda su se stekli uslovi za povećanje plaća - kazao je Petrović.
 
Kaže da su već počeli razgovore na ovu temu s predstavnicima u resornom ministarstvu, kao i na izradi rješenja koje će ići u pravcu povećanja plaća, da li kroz povećanje koeficijenata ili cijenu rada.
 
-Budućoj vladi ovo će biti jedan od naših prvih zahtjeva – kazao je Petrović.
 
Plaća sa srednjom stručnom spremnom radnika u pravosuđu je, dodao je, od 500 do 700 KM, a s visokom od 1.200 do 1.400 KM.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!