16.11.2018. / 20:00h BiH - Nakon skandaloznog istupa

Biserko: Brnabić falsifikuje notorne činjenice i podiže tenzije u regionu

Biserko: Brnabić falsifikuje notorne činjenice i podiže tenzije u regionu
Ana Brnabić samo ponavlja ono što je sada oficijelni narativ zvaničnog Beograda kada je riječ o ratu u BiH, a posebno o Srebrenici, kaže za Vijesti.ba predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, govoreći o istupu premijerke ove države, koja je u intervjuu za DW negirala da se Srebrenici dogodio genocid.

Biserko tvrdi da aktuelna vlast u Srbiji sistemski poništava i omalovažava sve što je u Hagu presuđeno.

"Promoviše svoju interpretaciju kako je rat u BiH oslobodilački rat Srba i slično. Na djelu je ne samo relativizovanje, već i falsifikovanje notornih činjenica", smatra ona.

Kako ističe, međunarodni kontekst samo ohrabruje zvanični Beograd u tom smislu što je laž postala legitimna i u najdemokratskijim društvima.

"Takva interpretacija ne samo rata u BiH, već i u Hrvatskoj i na Kosovu, samo produbljuje tenzije u regionu i udaljava ga od normalizacije u svakom pogledu", navodi Biserko.

Naša sagovornica upozorava da retorika Beograda protiv svih u regionu čini Beograd faktorom nestabilnosti.

"Aspiracije prema regionu nisu nestale, već naprotiv u posljednje vrijeme se sve više afirmišu. Premijerka Brnabić samo pokazuje koliko je instrument jedne propale politike", smatra Biserko.


(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak