10.02.2019. / 15:16h Politika - Sastanak u Mostaru

Čović i Dodik: Jedini način da se riješi pitanje PIC-a je da se raspusti

Čović i Dodik: Jedini način da se riješi pitanje PIC-a je da se raspusti
Stranačke delegacije HDZ-a i SNSD-a, predvođene predsjednicima stranaka Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, održale su danas u Mostaru sastanak.

Na sastanku je bilo riječi o izmjenama Izbornog zakona, formiranju Vijeća ministara, evropskom putu BiH…

Čović je nakon sastanka kazao kako mu je “zadovoljstvo ugostiti predsjednika Dodika jer s njim ima korektan partnerski odnos koji grade godinama”.

"Razgovarali smo o aktuelnoj političkoj situaciji i uspostavi vlasti. Nema nijednog razloga da uspostava vlasti na nivou BiH ne ide brže. Potrebno je taj posao završiti u najkraćem roku. Dogovorili smo se da naš evropski put nema alternative”, kazao je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je kako je očigledno da u BiH ništa ne može ići tako brzo, te je pozvao političke predstavnike u BiH da kao, kako je kazao, politički predstavnici svojih naroda sjednu za sto i urade posao za koji su dobili mandate na izborima.

„Mi ćemo podržati sve ono što HDZ traži kada je u pitanju izmjena izbornog zakonodavstva. To je apsolutno fer, i u tim prijedlozima nema špekulacija. U njemu je politička čistoća u činjenici da je BiH zemlja tri naroda i dva entiteta i nije fer da jedan narod bira predstavnike drugom narodu“, kazao je Dodik nakon sastanka. 

“Osnovni element nestabilnosti u BiH jeste pokušaj stalnog zauzimanja pozicija koje pripadaju drugima. S naše strane mogu reći da ćemo podržati takav pristup, i kada dođe do rasprave o tome apsolutno ćemo biti na strani jednog takvog rješenja. U tom kontekstu treba gledati i rješenje pitanja Sejdić - Finci, bez obzira što neki imaju neka velika očekivanja. Ono neće biti riješeno osim u smislu da ljudi dobiju priliku da imaju neko svoje pravo”, istakao je Dodik. 

Dodao je kako niko ne želi doći u poziciju da mu drugi biraju predstavnike. 

“BiH nije zemlja koja se može srediti u političkom smislu kako vidimo u nekim zemljama monoetničkog karaktera. Ovdje žive tri konstituvna naroda, postoje neke podjele među ljudima i one moraju biti izbalansirane kako bi se moglo biti ovdje sigurno. Niko ne želi da bude doveden u poziciju da mu drugi biraju prestavnike I da se onda odlučuje na taj način”, kaže predsjednik SNSD-a.

On je istakao kako je njegova stranka dobila povjerenje srpskog naroda na izborima, dok su HDZ i Čović dobii podršku hratskog naroda, te da o tome treba voditi računa i prilikom biranja nove vlasti. 

„Što se tiče evropskog puta dijelimo zajedničke vrijednosti. Čović je kao član Predsjedništva BiH radio na tome, i nadam se da ćemo uskoro doći do kandidatskog statusa. Vjerujemo da je ovo nova prilika za BiH i da kandidatski status treba riješiti neka otvorena pitanja koja ovdje dugo egzistiraju“, smatra Dodik. 

On je podsjetio da i situacija u EU danas nije ista kao ranije, te da je nakon evropskih izbora u maju moguće da dođe do nekih novih promjena.

"Nijedan naš potez nije bio na štetu trećeg i to mora da se zna. Samo primitivci mogu da razmišljaju da ovdje postoje neke skrivene namjere i teorije zavjere”, poručio je Dodik.

dodik-i-covic-1

Čović je najavio da u srijedu u Sarajevu ima sastanak s prestavnicima SDA, s kojima će razgovarati o formiranju vlasti u BiH.

„Imat ćemo sličan koncept razgovora. Na svaki sastanak idem s ciljem da se dogovorim, ali za svaki dogovor treba imati i drugu stranu. Rezultati izbora su takvi da se legitimno uspjelo ostvariti na jednom nivou. Mora se riješiti pitanje Izbornog zakona, jer ćemo već na lokalnim izborima ponovo doći u istu situaciju da govorimo o tome da jedan narod drugom bira predstavnike. Vjerujem da je došlo vrijeme da uspostavimo Vijeće ministara“, kazao je lider HDZ-a Dragan Čović.

On je istakao da je pitanje izbornog rukovodstva jedno od pitanje koje treba riješiti na putu riješavanja kandidatskog statusa BiH.

"Jedini način da se riješi pitanje PIK-a jeste da se ono raspusti. Oni su samoproglašeni i glavni krivi za krizu u BiH. Oni su napravili sistem koji samo generiše probleme u BiH, ali nikako rješenja. Navikli smo da smo Čović i ja uvijek glavni krivci, dok su miljenici međunarodne zajednice SDA i Izetbegović. Nekoliko godina već ne čitam, ne pratim niti me zanima komunike PIK-a“, kazao je Dodik.

Čović je dodao kako bi, da nije bilo Deklaracije HNS-a, uslijedila reakcija međunarodnih predstavnika zbog nečeg drugo, jer njima uvijek treba nešto oko čega će se dignuti prašina.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović osvrnuo se nakon današnjeg sastanka s Miloradom Dodikom u Mostaru i na formiranje Doma naroda FBiH.
 
„Što se mene tiče Dom naroda FBiH je završio prvi ciklus izbora, Klub Hrvata je završen potpuno, kakav god on bio, neću da to komentiram. Mislim da će CIK, čak su to i kazali, do sredine ili kraja udeće sedmice, završiti i drugi krug izbora delegata, tako da se Dom naroda u FBiH može uspostaviti sljedeće sedmice“, izjavio je Čović.
 
Kada je u pitanju usvajanje Budžeta FBiH za 2019. godinu, lider HDZ-a smatra da je moguće vrlo brzo usvojiti ga ukoliko postoj dobra volja.
 
„Na toj prvoj sjednici se može usvojiti i Budžet i Zakon o izvršenju, tako da ne vidim neki problem. Ako to želimo raditi, ako ne želimo, onda Bože moj“, istakao je Čović.
 
Podsjećamo, Klub Bošnjaka uputio je zahtjev predsjedavajućoj Doma naroda FBiH Lidiji Bradari da sazove sjednicu, dok poslovnički rok do kada to treba uraditi ističe 11. februara. Ukoliko Bradara ne sazove sjednicu, onda to može učiniti i dopredsjedavajući Jasenko Tufekčić.
 
Kada je u pitanju Dom naroda BiH, Milorad Dodik je istakao da u Klubu Srba ima četiri svoja predstavnika bez kojih , kako je poručio, neće biti moguće ništa uraditi“.
 

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 54

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još