10.02.2019. / 22:00h Politika - Vedran Džihić za Vijesti.ba

Zapad usmjerava fokus na BiH jer Rusija želi zaustaviti NATO put

Zapad usmjerava fokus na BiH jer Rusija želi zaustaviti NATO put
U sjedištu NATO-a u Briselu u srijedu je potpisan pristupni protokol između Makedonije i 29 zemalja članica NATO saveza. Vedran Džihić, naučni savjetnik na austrijskom Institutu za međunarodnu politiku i profesor političkih nauka na Univerzitetu u Beču kazao je za Vijesti.ba da je u ovakvom kontekstu trenutnog stanja u regiji potpisivanje protokola između NATO-a i Makedonije od suštinskog značaja.

"Članstvo Makedonije u NATO savezu će se očigledno dogoditi uprkos pokušajima Rusije da omete taj proces. U sigurnosnom smislu će to biti jasan signal da regija geopolitički pripada Zapadu i da je NATO odlučan da nastavi sa politikom postepene integracije i Srbije i BiH u NATO strukture", kaže profesor Džihić.

On dodaje da je i za sam proces evropskih integracije i demokratizacije ovo značajan korak.

"Njim se potvrđuje da je Makedonija na demokratskom putu, te da će uporedo s finalnom fazom integracije u NATO i proces evropskih integracija Makedonije biti nastavljen. Iz perspektive regije stvari u ovom momentu ipak izgledaju malo drugačije i komplikovanije. Pitanje rješenja kosovsko-srbijanskog gordijskog čvora je postalo pitanje od šireg međunarodnog značaja. Za sada ne vidim jedinstven stav međunarodne zajedinice po ovom pitanju", kaže Džihić i dodaje:

"Rusija, Amerika i neke zemlje EU kao recimo Njemačka imaju potpuno drugačije zamisli o rješenju ovog pitanja. Činjenica da je napravljen iskorak u Makedoniji ostavlja naravno više prostora da se fokus usmjeri na Srbiju, Kosovo i u tom konktekstu i BiH. Ali taj fokus se za sada ne koristi da se dođe do jasnog stava po pitanju granica i daljnjeg procesa. Zato bi u ovom momentu bilo iznimno važno kada bi Zapad (USA, zemlje EU, NATO) usaglasio poziciju i stvorio jasnu protutežu svim onim snagama koje zagovaraju promjenu granica kao moguće rješenje", smatra on.

Džihić je mišljenja da možda upravo Makedonija i makedonski put u zadnje dvije godine mogu biti putokaz da je umjesto novih podjela i novo-starih nacionalizama put demokratskih inkluzivnih reformi uz jasno opredjeljenje za pravnu državu, ljudska prava i liberalne vrijednosti jedini put za demokratizaciju i integraciju cijele regije Zapadnog Balkana.

Vedran Džihić je dodao da se mi u regionu već neko vrijeme nalazimo u jednoj "međufazi" u kojoj imamo nekoliko paralelnih procesa sa neizvjesnim tokom i nepoznatim ishodom.

"Prvi je nedovršeni i usporeni proces Evropeizacije. Imajući u vidu trenutne izazove pred kojima se EU nalazi (izbori za Evropski parlament, otvorena debata o budućnosti unije, Brexit) i dinamiku u regiji, potpuno je neizvjesno i nejasno kako će se ovaj proces nastaviti i kakva će mu biti dinamika u sljedećih nekoliko godina.

Drugi proces pun znakova upitnika je demokratizacija regija. Ovdje svakako vidimo trend negativnog razvoja demokratije, nazadovanja u konsolidiranju vladavine prava, slobode medije itd., te porast autoritarnih tendencija u regiji. I ovdje je neizvjesno da li će se regija vratiti na "demokratski put" ili krenuti još više putem Orbanove Mađarske, Erdoganove Turske i Putinove Rusije. Time dolazimo i do trećeg procesa koji se tiče sigurnosne i geopolitičke dinamike u regiji", smatra profesor Univerziteta u Beču.

Džihić smatra kako zapadne zemlje polako gube ulogu jedinog faktora u regionu, te da su sada tu i neke druge svjetske sile.

"Amerika, EU i NATO – ili drugačije rečeno Zapad - su izgubili primat jedinog i dominantnog geopolitičkog i sigurnosnog aktera u regiji. Rusija, ali lagano i Kina, zauzimaju za neke zemlje sve važniju ulogu. Rusiji je svakako u interesu da zaustavi proces integracije regije u NATO i da ometa proces EU integracija", zaključio je profesor Vedran Džihić.


(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak