11.02.2019. / 12:18h Ljepota i Zdravlje - Alen Šeranić

Očekuje se da sezona gripa u RS-u jenjava

Očekuje se da sezona gripa u RS-u jenjava
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić izjavio je danas da je prošla sedmica bila vrhunac gripe te da se očekuje pad broja oboljelih.

-Očekuje se da sezona gripa u RS sada jenjava – rekao je Šeranić danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.
 
Podsjetio je da je zakonski definisano šta znači i kada se proglašava epidemija i na kom području.
 
-Institut za javno zdravstvo prati podatke koji se odnose na izvještavanje po pitanju gripa, daje preporuke za specifično, određeno ili šire područje u smislu proglašenja epidemije. U ovom trenutku Institut nije dao preporuku za proglašenje epidemije gripe na bilo kojem području RS - kazao je Šeranić.
 
Od 21. januara do 8. februara u tom bh. entitetu je od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija umrlo 37 osoba. Iz Instituta su isticali da se radi o pacijentima sа brојnim kоmоrbiditеtimа, kојi nisu bili vаkcinisаni.
 
Iz Instituta za javno zdravstvo su upozoravali i da je neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene kao i higijene prostora u kojem žive i rade te da se prilikom kućnih i posjeta u bolnicama poštuju preporuke nadležnih ustanova.
 
Zbog povećanog broja oboljelih od respiratornih infekcija u tri klinike Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC) u Banjoj Luci, u kojima se zbrinjavaju najosjetljivije kategorije, trudnice, porodilje i djeca, iz preventivnih razloga zabranjene su posjete.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!