11.02.2019. / 23:22h BiH - U petak u BKC-u

Svečani plesni koncert Ansambla narodnih igara i pjesama 'Kolo bosansko'

Svečani plesni koncert Ansambla narodnih igara i pjesama 'Kolo bosansko'
Ansambl narodnih igara i pjesama "Kolo bosansko" izvest će 15. veljače u 19,30 sati u JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo svečani plesni koncert u povodu 25. godišnjice osnivanja.

Ansambl će na koncertu izvesti desetak različitih koreografija, a ulaz je slobodan, priopćili su organizatori.

 Kako se ističe u najavi, osnovni ciljevi i orijentacija spomenutog ansambla su: neiscrpno bogatstvo bosanskohercegovačkog folkora, očuvanje identiteta, skupljanje, obrada, umjetnička dogradnja i prezentacija igara i pjesama respektabilne kulturne baštine, folklorne tradicije i narodnih običaja naroda u Bosni i Hercegovini.

 Ovaj Ansambl sa sobom donosi ljepotu, vedrinu i uzbudljivu raznolikost narodnog stvaralaštva. Tome doprinosi bogat i atraktivan koncertni repertoar koji karakterizira - izvorno stiliziranog folklora, naglašena dinamika, oduševljavajući temperament i meloritmička ljepota. Sve upečatljivo dočarava autentičnu atmosferu folklornog rituala. Otuda nepodijeljeno priznanje oduševljene publike, među njima i poznatih imena iz svijeta kulture, umjetnosti i politike, kao i stručne kritike.

 U cilju što kvalitetnije i vjerodostojnije prezentacije, Ansambl u svom repertoaru ima igre i pjesme naroda iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!