12.02.2019. / 08:20h Politika - Zvizdićevo upozorenje

Godišnji nacionalni program za NATO i danas pred ministrima

Godišnji nacionalni program za NATO i danas pred ministrima
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas će, po četvrti put, raspravljati o Prijedlogu godišnjeg nacionalnog programa čije bi usvajanje trebalo u konačnici dovesti do aktivacije Akcijskoj plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Taj dokument koji je pripremila Komisija za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine tri puta je povlačen s dnevnog reda, a to su tražili ministri u Vijeću ministra iz Republike Srpske tvrdeći da se nisu stekli uvjeti za usvajanje tog plana.

Predsjedavajući VM BiH Denis Zvizdić navodi da je izuzetno važno da se razobliči spin koji se ponavlja i kojim se usvajanje prvog godisnjeg državnog plana izjednačava sa punim članstvom  BIH u NATO savezu.

- Ovakva dezinformacija ima za cilj da osnaži politike koje se protive NATO integracijama  i da u drugi plan stavi  raspravu o benefitima koje bi imala BiH usvajanjem ANP-a, punom aktivacijom MAP-a i daljim faznim napretkom prema NATO integracijama, navodi on i dodaje:

"Zbog toga smatram važnim da podsjetim na izjave NATO dužnosnika u kojima je jasno istaknuto da je “godišnji državni program tek naredni korak u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini da izvrši poboljšanja u brojnim oblastima, uključujući efikasnije i ekonomičnije odbrambene i sigurnosne sposobnosti, da poboljša odgovor na prirodne katastrofe, poveća interoperabilnost sa drugim NATO partnerima i poveća doprinos cjelokupnoj regionalnoj sigurnosti".

Osim toga, na usvajanje prvog godišnjeg državnog plana za NATO, nas obavezuju i važeći pravni akti i strategije, kao što su: Zakon o odbrani, odluke Predsjedništva BiH i Strategija vanjske politike BiH.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još